Polnjenje elektro vozil

Postanek na bencinskem servisu je nekaj povsem normalnega in vsakdanjega, medtem ko polnjenje električnega avtomobila še vedno ni povsem urejeno. En izmed večjih pomislekov tistih, ki se odločajo za nakup elektro vozila, je predvsem ta, ali bo vedno na voljo polnilna postaja za električna vozila v bližini. V nekaterih primerih za to sploh ni treba skrbeti, v drugih primerih pa so pomisleki upravičeni.

Polnjenje doma

Nekatera električna vozila omogočajo enostavno polnjenje kar doma oziroma na vsaki običajni električni vtičnici. To je velika prednost, saj imamo dostop do električnega omrežja praktično povsod, kamor se zapeljemo. Vozilo lahko polnimo kar doma, na poti pa poiščemo javno dostopne vtičnice, v morebitnih bolj kritičnih situacijah pa se lahko za pomoč obrnemo tudi na zasebne dostope do električnega omrežja. Za polnjenje takšnih vozil je seveda primerna tudi vsaka običajna polnilna postaja za električna vozila.

Polnilne postaje

V nekaterih primerih ni druge izbire kot postanek na polnilni postaji. A vseeno ni treba skrbeti, da polnilna postaja za električna vozila ne bi bila znotraj dosega našega jeklenega konjička. Sodobna električna vozila imajo dovolj kapacitete, da lahko brez težav delujejo tudi v manj razvitem omrežju polnilnih postaj. Tudi vozila z manjšo kapaciteto baterije v Sloveniji ne bodo imela težav – polnilnih postaj je dovolj, postavljene pa so tudi dovolj blizu drug drugi, tako da lahko brezskrbno potujemo po državi tudi z vozili, ki imajo le kakšnih 50 km dosega. Tudi električna vozila, ki potrebujejo posebno polnilno postajo, nas torej ne bodo pustila na cedilu.