Izbira fotografskega papirja

Zahtevni uporabniki papirja za tiskanje ne bodo izbrali zgolj na podlagi cene, prav tako se ne bodo odločili kar za običajen pisarniški papir. Še posebej, če gre za tiskanje fotografij, pri čemer potrebujemo poseben inkjet photo papir. Zahtevnejši uporabniki se bodo torej pozorno posvetili izbiri papirja, pri tem pa jih čaka nekaj odločitev, ki so zelo pomembne za končno zadovoljstvo z natisnjenimi izdelki.

Dimenzije papirja

Že pri izbiri dimenzij papirja se lahko zaplete. V nekaterih primerih pride v poštev rolo papir, ki služi predvsem masovnemu tiskanju in fotokopiranju. Za rolo papir je značilno predvsem to, da ga je moč dobiti po ugodni ceni in v večjih količinah, na voljo pa so tudi večji formati. Če torej potrebujemo velike površine, kakovost pa ni tako pomembna, je lahko rolo papir odlična priložnost za ugoden nakup.

Seveda pa papir v roli ni nujno slabši, pravzaprav se v takšni obliki prodaja tudi fotografski papir visoke kakovosti. Na drugi strani pa je foto papir pogosto bolj primeren v manjših formatih, nenazadnje se fotografije tiskajo večinoma na standardizirane formate, ki so manjši od lista A4.

Površina papirja

Za tiskanje fotografij pride v poštev premazni inkjet photo papir. Premazna gladka površina je kot nalašč za prikaz barvnih motivov, predvsem seveda fotografij, pri katerih pride zbirka barv še toliko bolj do izraza. Na voljo imamo predvsem dve izvedbi, sijaj in mat. Obe sta nadvse primerni za tiskanje fotografij, prinašata pa nekoliko drugačen učinek – sijaj ima odbojno svetlečo površino, mat pa nekoliko manj gladko površino, ki ne odbija svetlobe tako opazno.

Tehnologija tiskanja

Za tiskanje fotografij se skoraj vedno uporabljajo brizgalni tiskalniki, zato se po priporočilu uporablja inkjet photo papir. Ta je prilagojen takšni tehnologiji tiskanja in zagotavlja najboljše možne rezultate. Če uporabljamo drugačen tiskalnik, bo treba seveda izbrati drugačen fotografski papir.