Ogrevanje z optimalno učinkovitostjo

Pri ogrevanju se pozna vsaka malenkost. Ne le pri temperaturi in občutku v prostorih, temveč tudi pri stroških in zadovoljstvu na dolgi rok. Nič čudnega, da vse več truda namenjamo optimizaciji delovanja učinkovitih sistemov ogrevanja. S sodobnimi tehnologijami je možno sestaviti izjemno učinkovit ogrevalni sistem, ki bo energijo s kar največjim izkoristkom pretvoril v toploto. Poleg tega imamo na voljo še nekatere druge ukrepe, ki zagotavljajo dolgoročni prihranek in zadovoljstvo.

Ogrevanje glede na rabo prostorov

Smiselno je ogrevanje omejiti le na tiste prostore, ki jih dejansko uporabljamo. Ravno zato so priljubljena dodatna sredstva ogrevanja, recimo električni kopalniški radiator, ki dopolnjujejo primarni sistem. Kopalnice ni treba stalno ogrevati, zato je niti ni treba vključiti v sistem ogrevanja. Električni kopalniški radiator poskrbi, da je prostor prijetno topel, ko ga nameravamo uporabljati, sicer pa za ogrevanje praznega prostora ne tratimo energije. Ker je kopalnica razmeroma majhna, je že enostaven električni kopalniški radiator izjemno učinkovit in hitro ogreje prostor.

Ogrevanje glede na razmere

Ogrevanje lahko še bolj optimiziramo. Najbolje tako, da delovanje sistema prepustimo kar tehnologiji. Digitalni termostat z naprednimi funkcijami omogoča optimizacijo delovanja ogrevanja glede na razmere, ki jih zaznavajo senzorji. Tako prazni prostori ne bodo ogrevani, tudi če je ogrevalni sistem v njih nameščen in pripravljen na uporabo. Digitalni termostat lahko oblikuje režime delovanja in časovne cikle, lahko pa se samodejno ravna glede na podatke, ki jih pošiljajo senzorji. Tako se lahko ogrevanje prilagaja razmeram v vsakem prostoru posebej, napredni sistemi pa znajo zaznati tudi gibanje in uporabo prostora ter delovanje prilagoditi tem dejavnikom. Ključnega pomena je dober digitalni termostat, gre namreč za možgane sistema ogrevanja, brez katerih upravljanje sploh ne bi bilo mogoče. Na voljo so različni termostati, ki prinašajo različne zmogljivosti in funkcionalnosti. V ta kos opreme se vsekakor splača investirati, saj se cena povrne s prihrankom pri energiji na dolgi rok, pa tudi enostavnost uporabe in upravljanja ogrevanja je vredna naložbe.