Varnost v avtomobilskem prometu

Prometnim strokovnjakom s celega sveta največ preglavic povzroča ravno človeška nepredvidljivost v prometu. Mnogi prometni predpisi in omejitve so zasnovane ravno s tako imenovano »fail safe« metodo, ki ne bi bila potrebna, če bi se vsi vozniki stoodstotno držali napotkov za vožnjo in bili v maksimalni pripravljenosti skozi celotno vožnjo. Tako pač je, ker so tudi najboljši vozniki le ljudje, ki nikakor niso imuni na utrujenost, ki povzroča napačne odločitve v napačnem trenutku. Tudi sama fizika vožnje avtomobila in logika razvrščanja vozil marsikomu delata preglavice, in utopično bi bilo pričakovati, da bodo naenkrat vsi vozili stoodstotno, takoj, ko naredijo izpit za avto.

Ko se učimo voziti za izpit za avto, nam na vseh stopnjah izobraževanja – tako na predavanjih za cestno prometne predpise, kot tudi pri praktični vožnji z inštruktorjem – na srce polagajo zlasti strpnost do zahtevnih okoliščin v prometu in ustrezno prilagajanje hitrosti zlasti na področjih, kjer se giblje veliko pešcev. Zelo pomembna je tudi primerna varnostna razdalja, ki lahko kaj hitro postane odločilen dejavnik preživetja v primeru hujše prometne nezgode. Poleg tega, da moramo opraviti izpit za avto, s tem pot do polnopravnega voznika še ni končana, saj je treba opraviti še izpit varne vožnje. Do 21. leta starosti, ali pa do dveh let po končanem vozniškem izpitu, ima voznik status voznika začetnika. Voznik začetnik ima nekaj posebnih pravil, zlasti na področju alkohola, kjer je za razliko od polnopravnega voznika določena ničelna toleranca. Status voznika začetnika pa se pozna tudi pri zavarovalnicah, kjer se mora avtomobil, ki ga vozi voznik začetnik, dodatno zavarovati za primer nezgode.

Doba dveh let pa še ni vse, kar potrebuje voznik začetnik za podaljšanje vozniškega dovoljenja. Opraviti mora še izpit varne vožnje, kjer se nauči spretnosti obvladovanja vozila v kritičnih situacijah. Izpit varne vožnje vsebuje tudi teoretični del z napotki za izboljšanje vozne kulture, vzdrževanja vozila in drugih pomembnih tematik.