Okvirjanje raznih umetnin

Že preprosta obroba bistveno spremeni podobo slike ali druge umetnine, dovršeni profesionalni izdelki pa dodajo bistven poudarek estetski vrednost vsebine. A to ne velja le za slike. Enaka rešitev je zelo posrečena pri drugih vrstah umetnin, med katerimi so nekatere tudi takšne, da jih lahko v celoti izdelamo sami.

Kaj lahko postavimo v okvir?

Na prvem mestu so seveda tiste najbolj običajne umetnine, med katerimi bržkone prednjačijo slike. Te najdemo v praktično vsakem stanovanju, v takšnih situacijah pa je zelo koristno, da so uokvirjene – na ta način jih namreč lažje namestimo na steno in po potrebi premestimo ali odstranimo, lažje je tudi čiščenje, poleg tega s tem poskrbimo tudi za zaščito pred trganjem in packanjem.

A slike niso vse, kar lahko uokvirimo. Na voljo so nekatere zelo domiselne opcije. Ena izmed teh so na primer sestavljanke, ki se izkažejo za zelo posrečeno umetnino, če jih spravimo v okvir. Je pa to v tem primeru nekoliko večji izziv. Sestavljanko moramo namreč najprej zlepiti, da jo lahko sploh pričvrstimo na stabilno površino, šele nato je možno okvirjanje kot pri slikah.

Zelo priljubljeno je tudi okvirjanje ogledal. Ogledala običajno niso primarno namenjena dekoraciji, a vsekakor poskrbijo za edinstveno estetsko popestritev vsakega prostora, tudi kopalnice. Če dodamo še posrečen okvir, je vtis povsem drugačen in veliko bolj prijeten. Ogledala sicer ne predstavljajo posebnega izziva pri tem opravilu, rezultati pa so odlični. Morda pa gre omeniti, da so na primer v kopalnici razmere precej specifične in morajo biti materiali za okvir prilagojeni za uporabo pri visoki vlažnosti.