Katalizator vama lahko kvalitetno obnovijo

Katalizator je del izpušnega sistema vsakega vozila. Z vedno bolj strogimi direkcijami o dovoljenih vrednostih izpušnih plinov, je tudi vloga katalizatorja v vozilih vedno bolj pomembna. Njegovo delovanje se preverja tudi na vsakoletnem tehničnem pregledu vozil. Ko katalizator ne deluje več normalno, potem so vrednosti nedovoljenih emisij v izpušnih plinih prevelike. V tem primeru je potrebno razmisliti o nakupu novega katalizatorja ali njegovi obnovi.

V primeru nakupa novega katalizatorja, je potrebno biti pozoren na to, da kupimo le originalni katalizator. Ta tržišču se namreč pojavljajo ceneni in nekvalitetni katalizatorji, ki vas lahko zavajajo. Ker je sama menjava zelo kompleksna in zahtevna, so stroški menjave zelo veliki. V tem primeru je boljša varianta obnova starega katalizatorja. Ker je katalizator zelo robusten, je običajno njegovo ohišje v redu, napake so samo v njegovem delovanju. Zato obnova katalizatorja cenovno veliko bolj dostopna. Po obnovi pa katalizator še naprej deluje nemoteno.

Filter trdih delcev je obvezen v vsakem dizelskem vozilu

Pred leti, ko je bila cena nafte nižja kot pa cena bencina, se je tudi delež prodanih dizelskih avtomobilov bistveno povečal. Če ste kdaj kupovali dizelski avtomobil, potem ste zagotovo naleteli na vprašanje s strani prodajalca o relacijah vožnje z avtomobilom. Veljalo je namreč nenapisano pravilo, da se dizelski avtomobili ne uporabljajo za krajše relacije. Oviro pri tem je predstavljal filter trdih delcev, ki se v primerih krajših relacij lahko zamaši, zmogljivost vozila pa se v tem primeru bistveno zmanjša.

Filter trdih delcev je je osnovni element izpušnega sistema vseh dizelski vozil. Njegova glavna naloge je, da izloča nezgorele trde delce, ki nastajajo pri izgorevanji dizelskega goriva v motorjih. Njegovo delovanje je optimalno pri določenih temperaturah motorja, zato lahko kratke relacije povzročijo njegovo zamašitev. V tem primeru je potrebno filter trdih delcev zamenjati ali pa ga ustrezno očistiti oziroma obnoviti.