Stroški ogrevanja

Kako znižati stroške ogrevanja? Ena možnost je gotovo ta, da izberemo ogrevalni sistem, ki je varčen in na dolgi rok ponuja najboljši izkoristek. Če pazimo na ceno, moramo pri tem misliti predvsem na vir energije, ki je pri ogrevanju glavni strošek. Nič čudnega torej, da so najbolj priljubljeni sistemi tisti, ki izkoriščajo brezplačno energijo, ki jo lahko dobimo iz okolja. Takšna je seveda toplotna črpalka, cena je v tem primeru vezana le na električno energijo, ki jo v zelo majhni količini naprava uporablja za svoje delovanje. Na dolgi rok bodo stroški ogrevanja minimalni.

Z izbiro prave opreme in oblikovanjem ustreznega sistema lahko uporabimo toplotne črpalke za sanitarno vodo in ogrevanje prostorov. Oboje lahko predstavlja velik strošek, če nimamo varčnega sistema z dobrim izkoristkom, zato se splača razmisliti o razliki, ki jo lahko naredi toplotna črpalka. Cena je na dolgi rok namreč veliko ugodnejša kot pri drugih ogrevalnih sistemih. To velja tako za toplotne črpalke za sanitarno vodo kot tiste za ogrevanje zraka. Na dolgi rok bodo stroški ogrevanja minimalni, preko ogrevalne sezone verjetno le nekaj sto evrov. Preko celega leta je ta strošek praktično zanemarljiv, če ga primerjamo s ceno energentov, ki jih zahtevajo drugi ogrevalni sistemi.

Seveda pa določen strošek predstavlja že sama toplotna črpalka, cena je pri teh napravah lahko relativno visoka. Če ta strošek prištejemo strošku delovanja, moramo izkoristek iskati v dolgoročni uporabi. Toplotne črpalke za sanitarno vodo in ogrevanje prostorov lahko začetno investicijo upravičijo šele skozi leta delovanja, morda bo treba čakati več kot desetletje. To velja predvsem za črpalke, ki ob vgradnji zahtevajo znatna gradbena dela, medtem ko so nekatere toplotne črpalke s tega vidika tudi zelo ugodne. Poleg tega na stroške ogrevanja vplivajo tudi drugi elementi ogrevalnega sistema, naposled pa tudi izolacija zgradbe. Samo v celoviti kombinaciji lahko pričakujemo dober izkoristek in nizke stroške na dolgi rok.