Izpušni sistemi potrebujejo dobro delujoč AGR ventil

Izpušni sistemi ima kar nekaj vitalnih delov, brez katerih en bi deloval tako dobro, kot mora delovati, da zagotavlja optimalno delovanje vozila. Eden izmed izredno pomembnih delov, ki ga marsikateri neizkušeni voznik in nepoznavalec še nikoli ni videl, je tudi AGR ventil. To je nadomestni del, ki ga izdelovalci namestijo v blok motorja. 

Izpušni sistemi brez AGR ventila ne bi delovali pravilno, saj omenjeni filter poskrbi za pravilno regulacijo izpušnih plinov. Strokovnjaki pravijo, da se pomen AGR ventila z lahkoto lahko primerja s pomenom katalizatorja. Del izpušnih plinov, ki potujejo po ceveh izpušnega sistema, se namreč za izpušnim kolenom odvzamejo. Nato pa se zmešajo s svežo zmesjo in se v sesalcem kanalu ponovno pošljejo v motor. 

Izpušni sistemi bi torej brez AGR ventila delovali nepravilno oziroma ne bi delovali. Vsaka komponenta izpušnega sistema je izredno pomembna in zato je pomembno, da se delovanje celotnega izpušnega sistema redno pregleduje in kontrolira. Ob najmanjši napaki pa je potrebno obiskati mehanika, ki nam bo lahko s pomočjo svojih naprav temeljito pregledal celoten sistem in ga po potrebi popravil.

Katalizator deluje le pri optimalnih pogojih

Katalizator bo v našem avtomobilu primerno deloval le, če bodo izpolnjeni vsi pogoji, ki jih zahteva. Če je katalizator v dobrem stanju bo začel delovati po približno teh minutah delovanja avtomobila. Takrat izpušni plini segrejejo njegovo sredico na temperaturo, ki presega 250 stopinj Celzija. 

Katalizator mora biti izdelan iz izredno trpežnih in dobrih materialov, saj se dnevno sooča z izredno visokimi temperaturami. Poleg tega pa mu delovanje otežkoča tudi voda in prah, ki sta vedno prisotna ob vožnji avtomobila. Proizvajalci se zato že leta trudijo, da bi izdelali izpušne sisteme, ki bi z lahkoto prenesli vse omenjene pogoje in bi imeli dolgo življenjsko dobo. 

Katalizator mora biti tako izdelan iz nerjaveče pločevine, ki je odporna na vse omenjene pogoje, s katerimi se srečuje.