Cena za talno gretje

Pri izbiri ogrevalnega sistema nas seveda zanima tudi cena. Ta je pogosto en izmed glavnih dejavnikov pri izbiri. Upoštevati pa moramo tako stroške opreme in vgradnje kot tudi stroške ogrevanja oziroma porabe energije na dolgi rok. V obeh primerih je za talno gretje cena lahko zelo ugodna, a ne vedno.

Pri vgradnji moramo misliti predvsem na obstoječi toplovodni sistem, saj so potrebne za takšno ogrevanje vodovodne cevi, ki prenašajo toplo vodo po stavbi. Če gre za novogradnjo, je možno vodovodne cevi in druge hišne sisteme pravočasno prilagoditi in s tem ne bo kakšnih posebnih stroškov. Če pa želimo talno gretje vgraditi v končan objekt, bo treba toplovodne napeljave morda prilagoditi, kar ni vedno enostavno – vodovodne cevi so vgrajene v objekt in jih naknadno težko prilagajamo. S tem so povezani tudi višji stroški. Z vgradnjo samih grelnih teles sicer ni veliko dela in tudi stroškov ni veliko, bo pa treba pri vgradnji v končan objekt seveda močno poseči v končan tlak.

Na dolgi rok se izkaže, da je za talno gretje cena zelo ugodna, tako pa se lahko povrne tudi investicija, ki smo jo morali morda nameniti za vgradnjo. Talno gretje je namreč zelo učinkovito, saj prostor enakomerno ogreva, pri tem pa ima velik izkoristek. Ne potrebujemo toliko energije za doseganje odličnega učinka, saj ni izgub, kot jih imajo recimo radiatorji. Še posebej bo ugodna za talno gretje cena v primeru, da uporabljamo varčen vir energije, recimo toplotno črpalko. S takšno opremo dosegamo izvrstne izkoristke in na dolgi rok uživamo v opaznih prihrankih, saj ni treba plačevati za drage energente. Na dolgi rok večjih stroškov pravzaprav ne bo, treba je le dobro skrbeti za opremo ter nameniti nekaj denarja za električno energijo, ki jo toplotna črpalka potrebuje za delovanje. Ti stroški so v primerjavi s stroški drugih ogrevalnih sistemov minimalni.