Ključna oprema za učinkovit dimniški sistem

Sodobni dimniški sistemi skrbijo za brezhibno kurjenje z visoko učinkovitostjo oziroma izkoristkom, poleg tega imajo pomembno nalogo, da v kar največji meri zmanjšajo tveganje za dimniški požar ali uhajanje nevarnih plinov. Brezhiben dimnik je torej ključnega pomena za brezskrbno kurjenje, za kar poskrbimo z izbiro ustrezne opreme. Nekateri elementi so predpisani in se morajo vgraditi v skladu z veljavnim standardom, druge pa lahko dodamo po izbiri.

Varnostna oprema

Za varnost pri kurjenju poskrbimo že s samim dimnikom oziroma s kakovostnimi dimniškimi cevmi, a ne pozabimo še na druge ključne elemente sistema. Veliko vlogo ima vzdrževanje in čiščenje dimnika, zato recimo potrebujemo vratca za dimnik. Uporaba teh je predpisana, predvsem v večjih dimnikih so vratca ključnega pomena. Omogočajo enostaven dostop do dimnika, uporabljajo se predvsem za čiščenje. Vratca za dimnik se običajno vgradijo ob dnu dimniške cevi, pri daljših dimnikih pa dodamo še ena vratca na podstrešju oziroma v zgornjih nadstropjih, če je to možno. Vratca za dimnik imajo pomembno nalogo, da omogočajo hiter dostop do dimnika.

V sodobnih dimniških sistemih se sicer uporabljajo tudi drugi varnostni elementi. Pomembno pa je tudi to, da dimnik redno čistimo in vzdržujemo, kar je še bolj pomembno od same opreme.

Oprema kurišča

Sama kurilna naprava je še bolj ključna za varno in učinkovito kurjenje. Za dobro izkušnjo se uporablja šamotna opeka, ki je učinkovita pri vgradnji večjih kurilnih naprav, kjer se sprošča veliko toplote. Šamotna opeka zadržuje toploto in ponuja prijeten učinek pri zadrževanju v bližini kurilne naprave, pri akumulacijskih pečeh in podobnih napravah pa skrbi za postopno sproščanje toplote v prostor. Seveda je ta element ključnega pomena tudi za varnost kurjenja, ne le učinkovitost ogrevanja – šamotna opeka dobro prenaša toplotne obremenitve in preprečuje pregrevanje drugih materialov in opreme. Za dobro izkušnjo so tudi te funkcije seveda nadvse pomembne.