S patentom zaščitimo naš izum

Ustvarjalnost in inovativnost danes ne poznata meja. Če pa k temu dodamo še  razvoj tehnologije, pa ni nič presenetljivega, da nas takšni in drugačni izumi danes spremljajo na vsakem koraku. Kadar želimo, da je naš izum uporabljen tudi za širšo javnost in ne želimo, da si ga lastnini kdo drug, ga je potrebno ustrezno zaščititi. Edini način je, da pristojnemu uradu zaprosimo za patent, zakonsko zaščitena pravica do gospodarskega izkoriščanja izuma.

Ali potrebujem patent?

To pomeni, da s podelitvijo patenta vašemu izumu, le tega ne sme izdelovati, uporabljati ali uvažati ter izvažati nihče drug. Res pa je, da so stroški povezan s prijavo patenta običajno zelo visoki, zato se mnogi za to ne odločijo. Se pa je na tem mestu potrebno zavedati, da se z vidika dolgoročne naložbe patent splača, saj s tem postanete na trgu bolj konkurenčni, še posebej, če se kasneje izkaže, da je vaš izum izjemno popularen.

Za patent je potrebno vložiti patentno prijavo

Izum je definiran kot določen predmet, postopek ali tehnika, ki je na določenem področju popolna novost in še nikoli ni bil uporabljen ali razkrit v javnosti. Če želite vaš izum prijaviti kot patent, potem morate pri Uradu za intelektualno lastnino vložiti patentno prijavo. Njeno sestavljanje je za nekoga, ki se na to ne spozna, lahko zelo zakomplicirano, saj zahteva veliko strokovnega znanja. Pri tem je pomembno tudi to, da patentne prijave ni mogoče več spreminjati potem, ko je vložena v uradu.

Temu pa se lahko izognete, če patentno prijavo vložite preko patentnega zastopnika Patent.si. Priporočljivo je, da ta sodeluje že pri razvoju izuma, saj na ta način lahko izlušči njegovo bistvo in sestavi patentno prijavo tako, da je obseg zaščite čim širši. Naloga patentnega zastopnika je tudi, da neprestano komunicira s prijaviteljem kot tudi z uradom. To pa je najboljše zagotovilo za uspešno prijavo patenta.