Avtomobilizem

Avtomobili in prevozna sredstva so v današnjem času zelo pomembna. Danes si praktično ne moremo predstavljati življenja brez avtomobila ali avtobusa, ki bi nas pripeljal v službo, v trgovino,…

Zgodovina avtomobila

Razvoj avtomobila se je pričela iz kočije na paro, ki so jo ustvarili leta 1770. Prve serije avtomobilov so bile kočije, ki so jim odstranili olje in jim pod sedeže dodali motor. Tako se je začela spreminjati postavitev elementov, sedežev, motorja,…

Počasi je leseno konstrukcijo zmenjala pločevina, in ogrodje se je poimenovalo karoserija. S tem so se začele ustvarjati tudi tovarne, ki so izdelovale karoserije.

Zgodovina avtomobila

Oblika se je z hitrostjo avtomobilov začela spreminjati in vse bolj je postajala pomembna estetika avtomobilov. Sčasoma je udobnost sedežev postajala bolj pomembna kot pa motor, zato zasnujejo elegantne sedeže, ki boljše izkoristijo prostor.

Kolesa so bila pomembna, saj so bila na začetku trda in neelasična. Obroči koles so bili železni, zato vzmetenje ni pomagalo, kmalu pa so se domislili rešitve, da bi kolo oblekli s polno gumo. To še vedno ni bilo idealno, zato so se morali še vedno izogibati neravnih površin na cestah.

Krmila ki so jih imela vozila so bila le ročica, s katero so vodili sprednja kolesa v avtomobilu, kar je izgledalo ne običajno. S tem so se pojavile tudi težave pri krmiljenju, ki so jih odpravili takoj, ko je kočija postala avtomobil.

Dodali so še prestavno ročico, jermen, regulator predvžiga,…