Trajno shranjevanje živil

Mnoge sveže sestavine so za pripravo hrane ustrezne le kratek čas, hitro pa postanejo pokvarjene ali pa se sčasoma posušijo, splesnijo ali na drug način onemogočijo pripravo dobrega obroka. Rok uporabnosti lahko svežim živilom podaljšamo na različne načine – ne le s kemično obdelavo, temveč tudi z enostavnimi ukrepi v domači kuhinji!

Na pomoč priskoči aparat za vakuumiranje

Vakuumiranje je idealna rešitev za dolgotrajno shranjevanje različnih vrst živil. Najbolj se izkaže takrat, ko je treba učinkovito in varno shraniti velike količine živil, ki se sicer hitro pokvarijo. Vakuumiramo lahko vse vrste sadja in zelenjave, določene mesne izdelke, ribe, sire, tudi gotove jedi. Aparat za vakuumiranje je tako uporabna naprava v vsaki kuhinji. Dodaten plus takšnih naprav je, da so cenovno ugodne, kompaktne in enostavne za uporabo. Tako lahko aparat za vakuumiranje najde svoje mesto v vsaki kuhinji – ob dolgoročni uporabi strošek predstavljajo le plastične vrečke, plastične posode za shranjevanje in druga embalaža, ki omogoča učinkovito vakuumiranje raznolikih živil. Je pa znesek tega potrošnega materiala seveda zelo nizek, praktično zanemarljiv.

Vakuumsko shranjevanje se lahko kombinira tudi z drugimi možnostmi. Nekatere plastične posode za shranjevanje na primer omogočajo učinkovito vakuumiranje, a v osnovi služijo tudi kot odlične samostojne posode za takrat, ko ni potrebno zelo trajno shranjevanje živil. Plastične posode za shranjevanje seveda niso edina možnost – v nekaterih primerih se še bolje obnesejo alu folije ali druga alu embalaža, pogosto pa se uporablja tudi embalaža iz stiroporja. Nič manj pomembno pa ni, da tako pospravljena živila hranimo v okolju s primerno temperaturo.