Naravna osvetlitev s svetlobniki

Polikarbonatni svetlobniki prinašajo učinkovite rešitve za tiste, ki želijo svoje prostore osvetliti z naravno svetlobo. V mnogih primerih so bolj učinkoviti kot okna, pogosto pa celo edina možnost za dotok naravne svetlobe v prostor. Ker gre za zelo uporabno in vsestransko opremo, so svetlobniki na voljo v različnih izvedbah – posebej priljubljeni so svetlobni trakovi, dobro pa se obnese tudi svetlbna kupola.

Svetlobna kupola je primerna rešitev za osvetlitev posameznih prostorov. Predvsem se dobro obnesejo pri manjših prostorih, ki nimajo druge možnosti osvetlitve, seveda pa tudi tam, kjer nekaj svetlobe sicer prepuščajo tudi okna ali vrata. Vseeno najpogosteje te elemente srečujemo na poslovnih in gospodarskih objektih, kjer se zahteva cenovno ugodna in učinkovita rešitev za osvetlitev prostorov. Dodaten plus je, če ima kupola tudi sistem za naravno odvajanje dima in toplote ter možnost zračenja.

Svetlobni trakovi so izjemno uporabni pri večjih prostorih. Gre namreč za neprekinjen svetlobnik, ki je zelo učinkovit pri prepuščanju naravne svetlobe. Uporabljajo se pri osvetljevanju proizvodnih hal, skladišč, hodnikov in drugih velikih oziroma dolgih prostorov. Poleg tega pa imajo takšni trakovi tudi določeno estetsko vrednost.

V primeru, da vgradnjo pravočasno načrtujemo, bodo tako svetlobni trakovi kot kupole cenovno ugodna rešitev za osvetlitev prostorov. Elementi so namreč izdelani iz polikarbonata, ki je cenovno dostopen material, v nekaterih primerih pa je možno izbrati tudi akril ali druge materiale. V vsakem primeru pa je treba zagotoviti, da bodo svetlobniki dobro opravljali svoje delo – prepuščali naravno svetlobo ter varovali pred vremenskimi dejavniki, kot to počne tudi običajna kritina.