Cena blagovne znamke in patenta

Zaščita intelektualne lastnine je vsekakor smiselna odločitev za vse, ki vstopajo na konkurenčen trg. Še posebej seveda za tiste, ki s produkti intelektualnega dela ustvarjajo prednost pred konkurenco in bi v primeru zlorabe to izgubili. Zato je registracija blagovne znamke cena, ki je ni težko plačati – tako v denarju kot v času, ki ga zahteva postopek. Prav tako je seveda smiselno zavarovati druge oblike intelektualne lastnine, za kar poskrbijo postopki, kot je patentna prijava. Na srečo za zaščito blagovne znamke ali patenta ne bomo porabili veliko denarja.

Registracija blagovne znamke – cena

Blagovna znamka velja za eno izmed najbolj priljubljenih, tako rekoč osnovnih vrst zaščite intelektualne lastnine. In to z dobrim razlogom – kljub temu, da je učinkovita in ščiti vse vrste znakov, je registracija cenovno ugodna, pa tudi hitra in enostavna.

Za registracijo blagovne znamke cena predstavlja praktično zanemarljiv znesek tudi za manjša podjetja. Treba je plačati prijavno pristojbino, ki znaša 100 €, ter pristojbino za registracijo znamke, ki znaša 150 € in velja kar 10 let. Omenjeni zneski so minimalni in veljajo za slovensko zaščito znaka v treh klasifikacijskih razredih.

Zaščita patenta

Patentna prijava omogoča zaščito patenta. Postopek je podoben kot pri blagovni znamki, zaradi narave predmeta pa morda zahteva nekaj več pozornosti. So pa cene prav tako ugodne. Plača se prijavna pristojbina 110 €, ki vključuje tudi vzdrževanje patenta za tri leta, so pa nadaljnja leta vzdrževanja patenta dražja. Ker se patentna prijava pogosto opravlja preko zastopnika, je treba upoštevati tudi stroške tega.