Pri izbiri opreme za kuhanje na prostem dajemo prioritete različnim lastnostim. Seveda pridejo v poštev mnogi dejavniki, ki odločajo o tem, kako zadovoljni bomo z določenimi kosi opreme, tako da je od posameznika odvisno, kaj bo na koncu izbral – nekateri najbolj cenijo odličen okus in vonj sveže pečenih specialitet, drugi morda enostavno uporabo in nizko ceno.
Oprema za gurmane
Po mnenju gurmanov mora imeti vsaka vrtna kuhinja pravi žar na oglje, saj le na takšnem kuhališču lahko pričakujemo izjemne rezultate pri pripravi hrane. Ne gre za to, da je kuhanje na oglju enostavnejše ali hitrejše, pravzaprav velja povsem nasprotno – oglje je precej težavno za obvladovanje, že prižgati ga je težko, če z njim nimamo veliko izkušenj, prav tako je težko nadzorovati in vzdrževati stalno temperaturo. A le žar na oglje lahko zagotovi pečenim jedem pravi okus in mamljivo aromo, ki je značilna za kvalitetne piknike.
Ob teh prednostih pozabimo tudi na dejstvo, da je žar na oglje ena izmed dražjih možnosti pri izbiri kuhališč. Električni in plinski žari so načeloma cenejši, poleg tega prinašajo tudi nekatere druge prepričljive prednosti. Žar na oglje je tako smiselna opcija le za tiste, ki niso pripravljeni sklepati kompromisov pri kakovosti hrane.
Prednosti alternativ
Gurmani bodo vztrajali pri svojem, a dejstvo je, da lahko tudi drugi žari pri kuhanju na prostem navdušijo. So enostavni za uporabo in dopuščajo več možnosti za sproščeno druženje, ni se treba toliko ukvarjati s samo opremo in pripravo hrane. Vrtna kuhinja bo na ta način tudi bolj uporabna za vsakdanjo pripravo jedi, medtem ko je peka na oglju bolj izjema in se običajno izvaja le ob večjih dogodkih. Če je torej cilj uporabna in vsestranska vrtna kuhinja, pride v poštev tudi vsestranska oprema, med kuhališči so to verjetno električni žari, morda tudi kakšni plinski gorilniki.