Izbira kritine pri novozgrajenih hišah

Strešna kritina je najpomembnejši del na novo zgrajenih hiš, v katerih bodo bivali ljudje. Dobra glinena strešna kritina je primerna za večino klasičnih hiš, ki jih gradimo pri nas. Glinena strešna kritina je med vsemi možnostmi najbolj primerna za slovensko okolje, ker je večina klasičnih gradenj opremljena z njimi. Predvsem je treba poudariti, da se med pokrajinami spreminja le oblika strešnikov, standardni material – glina – pa ostaja isti. Dandanes je sicer glinena strešna kritina tehnično bolje poimenovana keramična strešna kritina, saj se namesto surove gline veliko več uporabljajo keramični kompoziti, toda osnovni princip izdelave in estetika sta praktično isti.

Pri izbiri strešne kritine igra veliko vlogo tudi znamka, ki določa kvaliteto same kritine. Strešna kritina creaton je v tem segmentu ena od vodilnih znamk, ki postavlja standarde na področju krovstva in ostalih gradbenih dejavnosti. Za razliko od drugih je strešna kritina creaton specializirana za precej širok segment kritin, zlasti pa ima na zalogi tudi posebne oblike strešnikov, ki so zelo primerni za določene tipe streh.

Poleg keramičnih strešnikov ima strešna kritina creaton tudi široko ponudbo betonskih strešnikov, ki so cenejši, a skoraj enako odporni in predstavljajo zanimiv kompromis, zlasti pa zastopajo drugačno barvno različico – sivo oziroma črno streho. Poleg teh pa se poslužujejo tudi nekaterih bolj cenenih izvedb s kompozitnimi in bitumenskimi kritinami za cenovno bolj omejene proračune. Vsekakor se moramo najprej temeljito posvetovati z gradbenimi strokovnjaki, ki nam bodo najbolje znali svetovati, v katero smer moramo iti, kar se tiče strešne kritine in tovrstnih rešitev. Za gradnje, pri katerih računamo na dolgo življenjsko dobo, se vsekakor splača izbrati nekoliko dražjo keramično vrsto kritine, ki resnično zdrži dolgo časa in ne propada. Seveda pa tudi pri kritinah za strehe velja načelo malo denarja – malo glasbe, tako da je v vsakem primeru potrebno skleniti nek kompromis.