Nega zelenic v parkih

Parkovne površine predstavljajo velik delež zelenic v mestih. Tako kot doma tudi parkovne zelenice potrebujejo vzdrževanje skozi vse leto, razen pozimi. Pa še to se počasi spreminja; z dvigom povprečnih temperatur se vse bolj daljša rastna sezona za travo, in v nemalo slovenskih krajih je potrebno travo kositi skozi vse leto, saj so tudi zimske temperature včasih precej visoke. 

Za košnjo zelenic v parkih se največ uporablja profesionalni vrtni traktor Husqvarna ali pa vrtne traktorje drugih znamk. V upoštev pridejo tudi rider kosilnice, ki imajo precej manjši obračalni krog in so primerne predvsem za manj dostopne predele, kjer je potrebno veliko obračanja. V najbolj ozkih predelih in ob strmih površinah pa imajo še vedno ključni vlogo navadne vrtne kosilnice. Za profesionalno uporabo v parkih so vrtne kosilnice po navadi bolj robustne izdelave in imajo dodatno opremo, kot je na primer samodejni pogon na vsa 4 kolesa. Tako lahko bistveno olajšajo delo na bolj strmih pobočjih, kjer je nevarnost zdrsa največja. Zato imajo vsi večji proizvajalci za vrtne kosilnice tudi profesionalni program, ki povsem zadovolji vrtnarje za vzdrževanje parkov in zelenic.

Vseeno pa je glavnina zelenic v parkih na relativno ravnih ali pa le malo visečih površinah, kjer ni veliko grbin, ki bi bistveno ovirale vožnjo. Za taka področja je vrtni traktor Husqvarna še vedno najbolj ugodna možnost, ki je na voljo. Z vrtnim traktorjem košnja poteka zelo hitro in učinkovito; v primerjavi z navadnimi vrtnimi kosilnicami imajo vrtni traktorji močnejši motor in vsaj dve ali tri kose. Zato se po travnati površini lahko premikajo hitreje, hkrati pa je tudi širina košnje precej večja. Vrtni traktor Husqvarna imajo kot standardno opremo še koše za pobiranje odkosa. Za perfektno vzdrževano travo je pobiranje odkosa nujno, lahko pa se seveda tudi izključi in tako pohitri delo na področjih, kjer to ni potrebno.