Načini za zatemnitev notranjih prostorov

Sončna svetloba je najboljša možna osvetlitev za človeške oči. Že od nekdaj smo ljudje delovali le pod sončno svetlobo, zato so se skozi evolucijo oči prilagodile na spekter sonca. Še danes zato oči najbolje delujejo v svetlobi, ki je čim bolj podobna tisti s sonca. Kljub dobrim lučem, ki odlično imitirajo sončno svetlobo, se ljudje še vedno zavedamo pomena naravne osvetljenosti s sončno svetlobo. 

Zato so danes okna ena od najpomembnejših komponent hiše in drugih zgradb, v katerih se dnevno zadržujejo ljudje. Osvetljenost z naravno svetlobo dojemamo kot najboljši način za osvetlitev delovne površine podnevi. Poleti pa je marsikdaj te svetlobe preveč in jo je potrebno nekako omejiti. Za to uporabljamo različna senčila, katerih glavni namen je omejevanje osvetljenosti notranjih prostorov. Med senčila sodi kar veliko število kategorij izdelkov, ki se med seboj razlikujejo po načinu uporabe i spravljanjem, pa tudi po deležu svetlobe, ki ga še prepuščajo. Mnoga senčila so narejena le za omejevanje svetlobe in z njimi ne moremo popolnoma zatemniti želenega prostora. Med njih spadajo roloji, žaluzije, plise zavese, lamelne zavese in podobno. Druga skupina senčil pa so taka, da lahko z njimi povsem blokiramo dovod svetlobe v notranjost. Tipičen primer so na primer rolete, ki so že nekaj časa standard za vgrajevanje v okna novogradenj.

Za blago omejitev svetlobe v prostor so najboljša izbira plise zavese. Pri njih obstaja več možnosti zlaganja, odvisno od oblike okna, kamor jih bomo namestili. Plise zavese se da tudi zložiti s pomočjo enakega patenta, kot ga poznamo pri notranjih žaluzijah. Za razliko od njih imajo plise zavese precej bolj blag učinek, ki ga lahko še nadgradimo z ustrezno izbiro platna. Barvna platna lahko pripomorejo h vzpostavitvi prav posebnega karakterja sobe, ko se zunanja svetloba pastelnih barv kar preliva po stenah.