Zobni implantat lahko nadomesti različno število zob

V kolikor ostanemo brez enega ali več zob, jih je potrebno ustrezno nadomestiti. Zobni implantat je v tem primeru zagotovo najboljša rešitev. Mnogi mislijo, da je zobni implantat nadomestek lev primeru, ko gre za posamezni zob, vendar temu ni tako. Res je, da se postopek implantacije najbolj pogosto uporablja za nadomeščanje zdravega zoba, saj v tem primeru ni potrebe po brušenju dveh sosednjih zdravih zob.

 

Prav tako pa se zobni implantat uporablja tudi za nadomeščanje več zob hkrati in na ta način lahko z njim uspešno nadomestimo snemno protezo. Le ta pogosto povzroča pacientom težave, saj je manj stabilna zaradi česar se lahko neprestano premika, kar povzroča težave pri jedi. Zobni implantat pa pride v poštev tudi kadar gre za totalno protezo na implantatih. V tem primeru lahko nadomestimo vse manjkajoče zobe, takšna proteza pa se je izkazala za stabilnejšo in bolj udobno za nošenje. 

 

Fiksni zobni aparat je nameščen ves čas ortodontskega zdravljenja

 

Ortodontija je veja zobozdravstva, ki se ukvarja z odpravo nepravilnosti v položaju zob. Z različnimi sodobnimi metodami tako vpliva na medčeljustne odnose in s tem tudi na pravilen ugriz in razvoj obraza. Pri zdravljenju se uporabljajo različni zobni aparati, med katerimi je tudi fiksni zobni aparat. Glavna funkcija zobnega parata je v tem, da s primerno silo deluje na zobe, tako da se le ti začnejo premikati v želeno smer.

Takšno zdravljenje se je izkazalo za zelo uspešno, zato ni nič nenavadnega, da se tudi vse več odraslih odloča za odpravo svojih zobnih nepravilnosti. Kot že samo ime pove, je fiksni zobni aparat nesnemljiv, kar pomeni, da ga ima pacient neprestano v ustih in ga sam ne more odstraniti ne med spanjem ali med obrokom. Takšen aparat ostane nameščen do konca ortodontskega zdravljenja, prilagaja se le razmerje med nosilci.