Nujna kolesarska oprema

Kolesarjenje je na prvi pogled precej enostaven šport oziroma še enostavnejša oblika rekreacije. Potrebujemo le kolo in že se lahko zapodimo v hrib ali še raje po hribu navzdol. A če želimo to izvesti v praksi, se hitro izkaže, da na končno izkušnjo vplivajo še mnogi drugi dejavniki, ki jih ne smemo preprosto zanemariti. Na srečo lahko večino potreb in zahtev rešimo z dodatno opremo, ki je na voljo v široki ponudbi kolesarskih trgovin. To so morda ključni sestavni deli kolesa, ki neposredno vplivajo na delovanje kolesa, lahko pa gre za dodatno opremo, ki le v kakšnem detajlu spremeni izkušnjo pri zavzetem obračanju pedalov.

Sestavni deli kolesa

Ob nakupu bo kolo verjetno opremljeno z vso potrebno opremo za brezhibno delovanje, kar pa še ne pomeni, da bomo s to zbirko povsem zadovoljni. Izberemo lahko še nekatere druge kose, ki nam olajšajo uporabo kolesa ali ponudijo druge učinke. Pogosto so to detajli, ki na različne načine pomagajo pri uporabi kolesa, recimo rogovi za lažjo vožnjo v klanec, razne torbe za orodje in opremo, nosilci za bidone, pa tudi luči, blatniki, prtljažniki … Vse to so pomembni sestavni deli kolesa, ki pa niso nujno vključeni v komplet ob nakupu.

Dodatna oprema

Pomislimo še na opremo, ki ni vezana na kolo. To so predvsem oblačila, izpostaviti pa gre še varnostno opremo. Spet lahko omenimo nekatere manj očitne dodatke, to so recimo kolesarska očala, ki se hitro izkažejo za nepogrešljiv kos opreme. Kolesarska očala namreč ščitijo pred neugodnim soncem, ki nam pogosto zastira pogled. Pri vožnji v naravi želimo imeti ves čas optimalen pregled nad svojo okolico, to pa ni možno, če nas ovirajo sončni žarki. Dobra kolesarska očala lahko ta problem zelo elegantno rešijo, zato se pogosto skupaj s kakovostnimi oblačili uvrščajo v komplet nujne opreme za varno in udobno kolesarjenje.