Visokotemperaturni ogrevalni sistemi

Pri ogrevanju moramo dosegati zadosti visoke temperature, da uspemo v stanovanju vzpostaviti prijetno in udobno okolje. Ciljamo na sobno temperaturo prostorov, kar pa ne pomeni, da zadoščajo že temperature okoli 22 stopinj Celzija – sam ogrevalni sistem mora doseči še bistveno višjo temperaturo, da lahko do te mere ogreje zrak v stanovanjskih prostorih. To velja za visokotemperaturne sisteme, kot je radiatorsko ogrevanje. Na srečo pa lahko tudi v takšnih sistemih uporabljamo toplotne črpalke, ki ponujajo dober izkoristek in dokaj varčno ogrevanje kljub večjim potrebam po energiji.

Visokotemperaturna toplotna črpalka je najboljša izbira v dobro izoliranih prostorih, kjer se uporablja radiatorsko ogrevanje. Ne bo treba zapravljati denarja za potratno ogrevanje z drugimi sredstvi, temveč lahko energijo za delovanje ogrevalnega sistema najdemo kar v okolju. Tako so toplotne črpalke zelo privlačna opcija za tiste, ki želijo prilagoditi obstoječi sistem in na dolgi rok prihraniti pri ogrevanju. Visokotemperaturna toplotna črpalka je seveda opcija tudi za novogradnje, a v tem primeru je morda še bolje premisliti o nizkotemperaturnem sistemu, ki se v kombinaciji s črpalko odlično obnese. V vsakem primeru pa je dobro, da imamo na razpolago različne opcije – tudi visokotemperaturni sistemi imajo namreč svoje prednosti, ne smemo gledati le na ceno in potrebe po energiji. Navsezadnje pa je visokotemperaturna toplotna črpalka prav tako odlična izbira z vidika varčnosti in izkoristka na dolgi rok, torej lahko dosežemo dober učinek z ogrevanjem s takšnim sistemom.

Toplotne črpalke niso edina možnost za ogrevanje v visokotemperaturnem sistemu. Pravzaprav se pogosteje uporabljajo druge opcije, ki ponujajo več zmogljivosti. Takšni sistemi se najbolje obnesejo tam, kjer potrebujemo zmogljivo in zanesljivo ogrevanje v zelo mrzlih zimskih dneh, tam pač ne moremo misliti na varčevanje in prihranke. Prav tako lahko le od takšnega sistema pričakujemo dober učinek v slabše izoliranih prostorih, kjer toplotne črpalke ne morejo ponuditi zanesljivega ogrevanja.