Parket je dobrodošel v vsakem domu

Talna obloga v veliki meri vpliva tudi na počutje in udobje človeka. Naravna obloga za tla je še najbolj dobrodošla, saj ne nazadnje dobro vpliva tudi na zdravje uporabnika. Če v tem hipu razmišljate o tem, katera obloga bi se najbolje podala na tla vašega doma, je parket dokazano ena od najboljših izbir na trgu.

Ker se parket na trgu pojavlja v številnih možnih različicah, vas bo to na začetku pri izbiri nekoliko zmedlo. Pomembno je, da spoznate čim več različnih tipov parketov, pregledate prednosti in se na podlagi tega odločite za najustreznejšo vrsto. Če se niti po tem ne boste dobro znašli pri izbiri, pa vam bodo z veseljem pomagali strokovno podkovani prodajalci.

Odlična izbira je na primer gotovi parket iz hrasta. Gre za vrsto parketa, ki se lahko hitro ter preprosto polaga. Ker je izdelan iz hrasta, pa je takšna vrsta izjemno trajna in obstojna.

Panelni parket za hitrejše ter enostavnejše polaganje

Pri izbiri parketa boste naleteli tudi na panelni parket. Takšna vrsta lesene talne obloge je sestavljena iz manjših lamel. Te so spojene na nosilni mrežici, kar omogoča veliko hitrejše in enostavnejše polaganje. Med najbolj priljubljene postavitve lamelnega parketa sodi tako imenovana postavitev v kocke oziroma mozaik.

Panelni parket se lahko sestavlja še v druge številne vzorce, na primer kot angleška vez, paralelni vez. Sicer pa je potrebno panelni parket še naknadno oljiti, lakirati ali pobrusiti.

Sama montaža lamelnega parketa je torej hitra in manj zahtevna. Polagati pa ga je potrebno na povsem očiščena tla, ki so ravna in suha. Za polaganje potrebujete disperzijsko lepilo. Pri nekoliko bolj zahtevnih drevesnih vrstah, iz katerih je izdelan panelni parket, pa se veliko bolj priporoča poliuretanski premaz. Položen panelni parket se nato v mirovanju pusti od 3 do 15 dni. To je povsem odvisno od pogojev in ne nazadnje tudi od vrste lepila.