Lepljen ali masiven les?

Les je naravni element, ki vnaša toplino v prostor. Zato velja za zelo zaželen material, ki se vse več uporablja tako v notranji opremi stanovanj, kot tudi v sami konstrukciji hiš, ostrešij in lesenih nadstreškov. Za izdelavo potrebujejo lesene konstrukcije kvalitetne lesene kose primernih dimenzij in veščo roko tesarja, ki jih bo znal ustrezno obdelati in sestaviti skupaj. 

Kvaliteten les pa seveda ni samoumeven, saj mora biti ustrezno posušen in obdelan, zlasti pa je pomembna njegova dimenzijska stabilnost. Pri tramovih iz kosov masivnega lesa zna biti to kar problem, še posebej takrat, ko les pred obdelavo še ni povsem suh. Pa tudi kasneje lahko kljub skrbni obdelavi les malenkost zvije ali pa se pojavijo razpoke. Les je namreč živ material, ki diha in se spreminja v odvisnosti od vlage in temperature okoli njega. Lesene konstrukcije so še posebej dovzetne za ta efekt, saj je pri njih večja masa lesa postavljena skupaj v enem kosu.

Lepljen les kot alternativa masivnim lesenim tramovom

Danes se za izdelavo lesene konstrukcije čedalje več uporablja tako imenovan lepljen les. Gre za lesene elemente, ki so zlepljeni skupaj iz manjših kosov lesa po predpisanih pravilih glede na postavitev letnic. Tramovi in drugi strukturni elementi iz lepljenega lesa imajo to prednost, da se v njih vsak posamezni kos lesa zvija po svoje, vendar je tako močno zlepljen v strukturo, da se vsa zvijanja izničijo. Tak les tudi ne poka in je estetsko zelo dovršen, saj na njem premazi ostanejo obstojni bistveno dalj časa. 

Lepljen les za večje tramove se izdeluje v posebnih stiskalnicah na hidravlični pogon. Postopek je relativno enostaven: natančno obdelane sestavne dele se na mizi zloži v tram. Med njih se nanese močno poliuretansko lepilo, ki je zelo obstojno. Končno pa se lepljenec stisne in pusti toliko časa, da se lepilo povsem posuši.