Vsestranska plastika

Brez umetnih materialov si vsakdanjega življenja ni več moč predstavljati. Plastika je izredno vsestranska in skorajda nemogoče je preživeti cel dan, ne da bi imeli opravka s tem materialom. Čeprav se v industriji prodajajo plastične plošče vseh vrst, so nekatere različice še posebej uporabne in posledično tudi znane iz vsakdanjega življenja. Med najbolj prepoznavne vrste plastike sodita trdna ABS plastika ter PVC, vse bolj pa se v ospredje prebija tudi polipropilen, ki prinaša nekatere prednosti.

Različne vrste plastike

Čeprav izgledajo surove plastične plošče med seboj precej podobne, se lastnosti umetne mase lahko zelo razlikujejo. Termoplasti, kot je na primer tudi polipropilen, imajo omejeno temperaturno obstojnost in zato niso primerni za uporabo v ekstremnih temperaturnih razponih (ali pa so zaradi svojih lastnosti uporabni prav tu). Poznamo sicer plastike, ki so zelo odporne na temperaturo, a te se uporabljajo bolj v industriji in gradbeništvu. Bolj znane plastike izstopajo z drugimi lastnostmi. So mehansko precej vzdržljive, predvsem pa se izkažejo s kemičnimi in električnimi lastnostmi. V nekaterih primerih to ne igra pomembne vloge, recimo pri igračah za otroke, a prav zato je plastika tako vsestranska.

Različne vrste plastike omogočajo različne vrste uporabe. Plastične plošče se predelajo v vse mogoče elemente, tako takšne, ki jih uporabljamo vsakodnevno, kot v takšne, ki ostajajo skriti. V vsakem primeru pa je treba izbrati vrsto, ki bo s svojimi lastnostmi kos nalogi. Polipropilen se uporablja v elektroinštalacijah in nasploh v gradbeništvu, PVC je vsestransko uporaben v gospodinjstvu, prav tako povsod srečamo ABS plastiko in druge vrste umetnih mas.