Raziskovanje Soče

V zadnjih letih so reko Sočo po dolgem in počez prebrodili nešteti domači in tuji turisti, ki so obiskali njene bregove. To namreč omogočajo številne aktivnosti v ponudbi lokalnih turističnih agencij. Verjetno je najbolj priljubljena aktivnost, ki jo ponuja Soča, rafting, nič manj priljubljena pa niso druga plovila in celo drugi načini raziskovanja reke in njenih pritokov. Med slednjimi izstopa canyoning – Bovec, Kobarid in Tolmin se lahko pohvalijo z zelo domiselnimi vodenimi izleti na ta način.

Soča rafting

Med najbolj priljubljenimi dejavnostmi na Soči je nedvomno rafting. Gre za varno, precej udobno in tudi cenovno ugodno aktivnost, ki pa vseeno prinaša adrenalinske elemente. Poleg tega je rafting tudi skupinska aktivnost, kot nalašč za tiste obiskovalce, ki dopust preživljajo v skupini. Soča rafting omogoča na velikem delu zgornjega toka, posebej priljubljeni pa so tisti odseki, v katerih se izmenjujejo razgibane brzice in počasnejše ravnine. Ponudba raftinga je zelo pestra v vseh treh posoških mestih, tako da se gotovo najde idealna izkušnja za vsakogar.

Canyoning Bovec

Zanimiva alternativa raziskovanju reke s plovilom je canyoning, ki je pisan na kožo tistim avanturistom, ki želijo biti nekoliko bolj aktivni. Canyoning oziroma soteskanje omogoča nekoliko bolj svobodno raziskovanje rečne struge, vključuje pa tudi nekaj več telesnih naporov, od plavanja in skakanja do plezanja. Idealna točka je za canyoning Bovec, ki ima dobro razvito ponudbo na tem področju. Soteskanje se ne izvaja le v reki Soči, temveč so še bolj priljubljene lokacije njeni pritoki, ki v ožjih strugah in globljih koritih ponujajo bolj razgibano doživetje.