Vzdrževanje projekcijske opreme

Lastniki in upravitelji projekcijske opreme ne smejo pozabiti na to, da je ključnega pomena za dolgoročno zadovoljstvo prav vzdrževanje te opreme. Projektor bo zanesljivo deloval le, če bo redno vzdrževan in po potrebi servisiran, poleg tega je treba skrbeti za ustrezne zamenjave potrošnega materiala. Posebne pozornosti si zaslužijo žarnice za projektor, pogosto pa se zapostavljajo tudi prašni filtri, ki igrajo prav tako pomembno vlogo pri zagotavljanju delovanja opreme na dolgi rok.

Predvsem izbira žarnice za projektor je med lastniki projekcijske opreme precej občutljiva tema. Kakovostne žarnice so namreč drage in včasih tudi težko dostopne, medtem ko zelo privlačno alternativo ponujajo neoriginalne žarnice. Te so bistveno cenejše, včasih lahko predstavljajo celo zgolj 10% cene originalne žarnice, prinašajo pa seveda nižjo kakovost in določena tveganja. Nobenega dvoma ni, da je izbira originalne žarnice prava rešitev za tiste, ki želijo svoj projektor vzdrževati kar najbolje. Nenazadnje imajo žarnice dokaj dolgo življenjsko dobo in delujejo lahko tudi do 10.000 ur in več, tako da ne gre za strošek, ki bi ga morali plačevati vsak dan. Izbira neoriginalne žarnice za projektor pa pomeni krajšo življenjsko dobo in slabše lastnosti slike, večinoma tudi slabšo svetilnost in morebitne druge težave, ki so lahko za projektor tudi usodne.

Prašni filtri zahtevajo nekoliko bolj pogosto vzdrževanje, pravzaprav čiščenje. Treba je skrbeti, da filtri omogočajo prost pretok zraka in učinkovito hlajenje naprave. Projektor pri delovanju proizvaja odvečno toploto, ki jo je treba odvajati skozi filtre. Ti ne smejo biti zamašeni s prahom, torej jih je treba redno čistiti in po potrebi tudi nadomestiti z novimi.