Gradnja z lesom

Les je zelo priljubljen in precej vsestranski gradbeni material. Čeprav bi se morda zdelo, da ni primeren za uporabo v elementih, ki so izpostavljeni velikim izzivom dolgotrajne uporabe, izbira kakovostnega lesa v kombinaciji s pravo obdelavo in skrbno izdelavo končnega izdelka zagotavlja izjemno vzdržljivost in mehanske lastnosti, ki se kosajo z vsemi alternativami.

Lesene hiše

Iz lesa je možno zgraditi cele hiše. Lahko gre za skeletne hiše, ki ta naravni material izkoriščajo za hitro in učinkovito izgradnjo skeleta stavbe, lahko pa imamo v mislih brunarico, ki je v celoti izdelana iz lesenih brun. V vsakem primeru se izkaže, da je les še kako uporaben za gradnjo hiš. Skeletne hiše postavijo na ogled še nekatere druge prednosti lesa, na primer relativno nizko težo. Tako skeletne hiše kot brunarice pa posebej izstopajo s privlačno vizualno podobo, ki je zelo prepričljiva že od zunaj, pa tudi v notranjosti pride lepo do izraza, tudi če se les kombinira z drugimi materiali.

Manjši leseni elementi

Zelo priljubljeni so tudi leseni nadstreški, terase, garaže in podobne strukture. Tu se izkaže vsestranskost lesa. Čeprav imajo recimo leseni nadstreški določene pomanjkljivosti v primerjavi s kovinskimi, je možno iz njih izdelati prav tako kompleksne in učinkovite konstrukcije, ki na dolgi rok ne bodo imele težav pri opravljanju svojega dela. Spet se les izkaže tako s svojimi funkcionalnimi lastnostmi, kot tudi z lepim izgledom. Leseni nadstreški in terase lahko zelo popestrijo vsako stavbo, tudi če ta ni zgrajena iz tako všečnih materialov – pravzaprav je včasih kombinacija zato še bolj posrečena.