Izbira prave avtošole

Mnogi bodoči vozniki se za obisk avtošole odločijo takoj po svojem 18. rojstnem dnevu ali pa že prej. Da pa ta odločitev ne bo prenagljena, se je treba predhodno dobro informirati o zahtevah in ponudbi. Dobro je poizvedeti, katere kategorije šola vožnje sploh ponuja, kakšni so stroški in kaj vse je v ceni vključeno. Na šolanje za vozniški izpit se je pametno pravočasno pripraviti – prenagljena odločitev lahko vodi v dolg proces, v katerem bodoči voznik ne bo užival, posledično pa so lahko tudi stroški precej visoki.

Izbira prave kategorije

V večini primerov kategorije ne predstavljajo večjih težav. Čeprav nekatere avtošole ponujajo kar 15 različnih kategorij, se bo večina bodočih voznikov odločila za kategorijo B, ki prinaša dovoljenje za vožnjo osebnega avtomobila. Podatek, katere kategorije šola vožnje ponuja, pa postane veliko bolj pomemben, če se bo vozniški izpit služil kakšnemu drugemu namenu. Če želimo recimo opravljati tovorne prevoze ali pa prevoz potnikov, bo treba izbrati ustrezno kategorijo, enako velja za tiste, ki se želijo prevažati z motorjem.

Izbira ponudbe

Kategorije šole vožnje so le ena izmed lastnosti ponudbe različnih avtošol. Preveriti je treba še druge storitve, ki so v ponudbi vključene. Večinoma najdemo pri istem ponudniku poleg prakse vožnje še tečaje usposabljanja iz teorije CPP ter tečaje prve pomoči. To pa še ni dovolj za pridobitev vozniškega izpita. Zahteva se na primer še zdravniško spričevalo, ki ga avtošole ne morejo izdati, treba bo obiskati zdravnika. Poleg tega pa je nujen tudi tečaj varne vožnje – nekatere avtošole pomagajo tudi pri tem, nekatere ne.