Učna pomoč pri statistiki

Med strokovnimi predmeti, po katerih je med inštruktorji veliko povpraševanja, gotovo sodi tudi statistika. Gre namreč za predmet, ki se pojavlja v presenetljivo raznolikih učnih načrtih in študijskih programih – z njim se srečajo dijaki gimnazij in strokovnih srednjih šol, da tudi mnogi študentje, pogosto celo tisti, ki so se želeli z izbiro svoje smeri izogniti prav takšnim predmetom. Zato mora imeti statistika inštrukcije prilagojene celi vrsti učencev.

Izbira inštruktorja

Za statistiko je vsekakor pametno poiskati dobro usposobljenega in izkušenega inštruktorja. Le tako bodo inštrukcije učinkovite in sploh smiselne. Ni se dobro odločiti kar za vsakogar, ki ponuja učno pomoč pri statistiki, temveč se splača dobro pobrskati. Ker zahteva statistika inštrukcije, prilagojene določenemu programu, se med seboj lahko zelo razlikujejo tudi inštruktorji, ki na videz ponujajo isto storitev.

Za inštrukcije statistike je torej dobro izbrati izvajalca, ki ima tudi sam izkušnje točno s tistim učnim oziroma študijskim programom, za katerega iščemo pomoč. Snov se seveda bistveno razlikuje na srednješolski in višješolski ravni, a tudi med različnimi programi na isti stopnji – statistika na fakulteti za matematiko bo gotovo precej drugačna od tiste, ki se poučuje pri študiju psihologije. Seveda gre za neke skupne temelje, zaradi katerih statistika inštrukcije omogoča tudi v splošni obliki, a za najboljše rezultate bo treba izbrati prilagojen program.

Seveda pa pri izbiri inštruktorja tudi pri statistiki veljajo vsi običajni nasveti. Treba je izbrati zanesljivega in kakovostnega inštruktorja, ki ima strokovne in pedagoške izkušnje. Poleg tega je treba za inštrukcije pravočasno in natančno doreči lokacijo, čas, trajanje in druge podrobnosti, pa tudi cilje in pričakovane rezultate.