Najbolj uporabne vrste plastike

Če bi koga vprašali, katere so najbolj priljubljene vrste plastike, bi verjetno samo skomignil z rameni. Večinoma vse umetne mase, ki jih srečujemo v vsakdanjem življenju, poimenujemo preprosto plastika in se ne zmenimo za to, da gre pravzaprav za različne materiale. Prevladujejo predvsem tri različice, ki so zelo pogoste v vsakdanji uporabi.

Polipropilen – PP

Kot druge priljubljene plastike je tudi polipropilen zelo vsestransko uporaben material, tako da ne moremo izpostaviti določenih izdelkov, ki bi izstopali. Lahko pa navedemo zanimivost – PP se zaradi svojih mehanskih lastnosti pogosto uporablja za prepogibne plastične dele, na primer pokrove in zamaške embalaž, razne tečaje in podobne zadeve. V takšnih razmerah namreč polipropilen ni lomljiv in omogoča zanesljivo uporabo.

Polivinilklorid – PVC

PVC sodi med najbolj znane vrste plastike, če ne drugega po imenu. PVC je sinonim za plastične vrečke, a omogoča še veliko več. Ker ima odlične kemične in dobre mehanske lastnosti ter ga je razmeroma enostavno oblikovati, se polivinilklorid veliko uporablja v gradbeništvu, na primer za izdelavo vodovodnih in kanalizacijskih sistemov. Služi lahko tudi za izolacijo električnih žic in drugih komponent. V medicini so iz polivinilklorida izdelani nekateri izdelki za enkratno uporabo. Sicer pa je ta material pogost v različnih vrstah embalaže ter mnogih drugih izdelkih za vsakdanjo uporabo.

Polietilen – PE

Polietilen je najpogosteje uporabljana vrsta plastike. Ima zelo vsestranske lastnosti, ki pokrivajo širok spekter različnih lastnosti, čeprav ne izstopa s kakšnimi posebnimi odlikami v primerjavi z alternativami. Je varen pri stiku s hrano in ima tudi sicer dobro kemično odpornost, uporablja pa se za vse mogoče izdelke na različnih področjih.