Evropske oblasti iščejo aretacije pri preiskovanju Bitcoin prevare

Interpol v imenu avstrijskih oblasti išče osumljence  in preiskuje domnevno Bitcoin prevaro, ki je prizadela kar 10.000 vlagateljev tako v državi kot v tujini. Ta prevara je povzročila za več deset milijonov dolarjev izgube.

Po besedah ​​Bloomberga je tekoča preiskava osredotočena na podjetje z imenom Optioment, ki je vlagateljem preko trgovanja z arbitražo obljubljalo vračila do štirih odstotkov dobička vsak teden na njihove zaloge Bitcoinov. To shemo so predhodno razpravljali tudi prejšnjo jesen na forumu BitcoinTalk , kar je izrazilo zaskrbljenost glede tega, kako ta poslovni model komunicirajo potencialnim vlagateljem.

Po mnenju novic  Die Presse je sklad prenehal delovati konec lanskega leta in avstrijski organ za finančni trg (FMA) ga je sporočil tožilcem konec januarja zaradi sumov, da je to le piramidna shema.

Žrtve, poleg prebivalcev Avstrije, vključujejo tudi vlagatelje iz Poljske, Nemčije in nekaterih drugih vzhodnoevropskih držav, so tako imele izgube do 12.000 Bitcoinov,  ali približno 115 milijonov dolarjev.

“Policija je identificirala dva avstrijska osumljenca in se ukvarja tudi z iskanjem drugih osumljenih na Danskem, v Latviji in Nemčiji” je dejal Bloomberg. Kljub temu pa med samo preiskavo še ni bilo aretiranih.

Prevare in tatvine, ki vključujejo kripto valute in blockchain so postale bolj pogost fenomen, saj se je povečalo tudi število vlagateljev, ki so želeli vstopiti na trg. V decembru je CoinDesk poročal, da so investitorji samo leta 2017 izgubili skoraj 490 milijonov dolarjev zaradi napadov na njihove kripto denarnice, prevare in različnih vrst napadov.

Glavno pravilo pri varovanju vaših kripto valut je informiranost. Kako lahko vi varujete vaše kripto valute pred napadalci, si preberite v članku: Vse o kripto denarnicah!

Seveda pa lahko najdete tudi kopico drugih koristnih informacij o kriptovalutah ter samo možnost hitrega, varnega in enostavnega nakupa kripto valut na strani kriptomat.io.

Previdno dalje!