Nakup nove kuhinje

Ob nakupu nove kuhinje se neizogibno srečamo s številnimi ovirami. Pogosto je cena še najmanjša težava, sploh če kakšna akcija kuhinje znatno zniža in imamo veliko izbire tudi v nižjem cenovnem razredu. Prav pestra ponudba izdelkov je pogosto večja nevšečnost, saj je težko skleniti končno odločitev – nenazadnje izbiramo prostor, v katerem bomo verjetno preživeli več let, morda celo desetletij. Vsak kompromis se bo na dolgi rok še kako poznal, tako glede funkcionalnosti kot glede podobe kuhinje.

Večinoma imamo že pred izbiro kuhinje v mislih neko končno podobo. Morda je to moderna kuhinja s sodobnimi aparati, ali pa bi raje imeli bolj staromodno oblikovano kuhinjo, ki vliva nekaj več topline in domačnosti. Pogosto se lahko orientiramo tudi glede na znamke oziroma proizvajalce, omejimo se na primer le na izdelke priznanih znamk, ki zagotavljajo posebno kvaliteto. Na ceno pa se v tej fazi ne smemo preveč ozirati – če morda akcija kuhinje zniža do te mere, da nas prepričajo že s svojo ceno, se lahko močno opečemo in izberemo kuhinjo, ki razočara v drugih vidikih.

Treba je paziti tudi na to, kaj določena ponudba vključuje. Moderna kuhinja je lahko v razstavnem salonu ali v katalogu opremljena s popolno zbirko gospodinjskih aparatov, a so to le razstavni eksponati, ki niso vključeni v ceni. Še posebej se je treba o vsebini ponudbe prepričati v primeru, da akcija kuhinje zniža – ni nujno, da je spremenjena le cena, morda je popust posledica okrnjene ponudbe. Celo moderna kuhinja z vgradno opremo se lahko izkaže za zelo siromašno opremljeno, čeprav bi morda pričakovali, da so vsi elementi že vključeni. Skratka, treba se je pozanimati, kaj je v ceni vključeno in kaj ne. Ne pozabimo niti na to, da bo treba kuhinjo tudi dostaviti in montirati, kar prinaša dodatne stroške, ki jih prodajalci običajno ne navajajo.