Skrb za domači kino

Za ljubitelje raznih filmskih uspešnic ni boljše ideje, kot da si oblikujejo svoj lastni domači kino. To je povsem mogoče in pravzaprav ne predstavlja velikega izziva, če le imamo primeren prostor in izberemo pravo opremo. Dober projektor kino vzdušje pričara v kombinaciji s platnom in ozvočenjem, to je pa tudi vse, kar potrebujemo. A s tem se delo še ne konča – čeprav je super imeti domači kino, ne smemo pozabiti na to, da tudi ta oprema zahteva določeno vzdrževanje. V nasprotnem primeru se zna hitro zgoditi, da bo slabo vzdrževan projektor kino vzdušje pokvaril do te mere, da bi bilo bolje uporabiti televizor.

Žarnice za projektorje

Največ preglavic pri vzdrževanju projektorjev gotovo povzročajo žarnice. Te so sila nepredvidljive in nimajo točno določene življenjske dobe, čeprav proizvajalci zapišejo neko predvideno mejo. Poleg tega se znaki uporabe pogosto začnejo kazati že dosti prej, preden pridemo do te meje. Za nameček so žarnice za projektorje še presneto drage in včasih težko dostopne. Tisti, ki bi si radi vzdrževanje projektorja čim bolj poenostavili, bodo raje izbrali projektorje, ki ne zahtevajo klasičnih žarnic – to so na primer LED projektorji.

Prašni filtri in druga oprema

Žarnice za projektorje zasenčijo druge elemente, ki jih je treba vzdrževati, a na te ne smemo pozabiti. Predvsem je treba redno čistiti in po potrebi zamenjati prašne filtre, saj se začne lahko v nasprotnem primeru projektor pregrevati, kar lahko vpliva na kakovost slike in tudi na stanje naprave. Splošno čiščenje in vzdrževanje pa poskrbi, da projektor kino vzdušje ohranja skozi celotno življenjsko dobo.