Kako pravilno vzdržujemo traktor

Traktor je v marsikateremu slovenskemu domu pomemben del kmetijske mehanizacije, saj si z njim tako večji kot tudi manjši kmetje lajšajo marsikatero kmetijsko delo. Preventivno vzdrževanje traktorja je tako pomemben del lastništva traktorja. 

Če ste kupili nov traktor in si želite, da ga boste uporabljali še zelo dolgo časa, je pametno, da ga vsako leto odpeljete na pregled. Seveda boste za vzdrževanje potrebovali tudi primerne rezervne dele, pri čemer koristi dobra podpora uglednih znamk, pri nas sta priljubljeni opciji Zetor in Ursus. Če imate v lasti na primer traktor znamke Zetor, bodo Zetor rezervni deli najboljša rešitev za dobro delovanje traktorja. 

Kateri rezervni deli Zetor so najpomembnejši?

Vsakemu lastniku traktorja zagotovo ne smejo manjkati filtri. Traktorji opravljajo umazano delo. Tako se seveda umažejo. Različni filtri pomagajo zaščititi ključne komponente pred umazanijo, umazanijo in prahom, ki se dvignejo med dnevnim delom. Za zamenjavo starih delov, bodo vaši Zetor rezervni deli zagotovo oljni filter, zračni filter, hidravlični filter in filter za gorivo.

Med zelo pomembne rezervne dele spadata tudi olje in gorivo. Kljub najboljši napori filtrov se olje še vedno umaže in lahko traktor zlahka uniči ali povzroči, da se ustavi. Motorno olje in hidravlično olje sta potrebna za redno vzdrževanje, zato je pomembno, da ga imate dovolj. 

Zakaj je pomemben hidravlični filter?

Pri nekaterih kompaktnih traktorjih je hidravlični filter nizek pri tleh in je poškodovan zaradi grobega terena. Če vam palica ali kaj drugega pokvari filter, lahko hitro izgubite hidravlično olje, zato je pomembno, da so določeni Zetor rezervni deli vedno na dosegu roke. 

Tudi gorivo je izredno pomembno za delovanje traktorja. Popolna zaloga goriva se morda zdi očitna, vendar jo je enostavno spregledati. Če ne spremljate ravni goriva, lahko zapravite veliko časa za polnjenje. Prav tako morate zagotoviti, da je gorivo čisto. Če vaš traktor deluje na dizelsko gorivo je dodatek k gorivu, ki izboljšuje kakovost goriva in ohranja največjo učinkovitost motorja.