Kaj morate vedeti, ko kupujete projekcijsko platno

Nakup projekcijskega platna je lahko zelo zahtevno opravilo, saj je za dobro sliko potrebno kupiti kvalitetno in kakovostno projekcijsko platno. Če nismo poznavalci platen za projekcijo, pa se hitro lahko zgodi, da kupimo napačnega. Seveda je pomembno vedeti, kje boste platno uporabljali. Ali bo namenjeno predavalnici, konferenčni sobi ali kino dvorani. 

Kaj je torej potrebno vedeti preden naročite vaše novo projekcijsko platno? Kaj je potrebno upoštevati? Pred nakupom se morate opremiti s vsemi podatki, saj boste le tako domov odnesli kvalitetno projekcijsko platno. 

Pozorni morate biti na tkanino platna

Ko se odločite za vrsto in mehanizem vašega idealnega platna, ​​boste morali izbrati najboljšo tkanino za platno projektorja. Različne tkanine za platna se ukvarjajo z različnimi aplikacijami in okolji, njihova učinkovitost pa je odvisna od več dejavnikov, vključno z ločljivostjo uporabljenega medija, svetlobnimi in zvočnimi razmerami ter vidnim kotom občinstva. 

Čeprav se to morda zdi zapletena tema, razumevanje namena tkanine platna in razpoložljivih vrst olajša izbiro optimalne tkanine za vašo aplikacijo. Najpomembnejše mesto, ki ga je treba začeti pri izbiri tkanine za platno, sta svetlost platna in kot gledanja na platno. O vsakem in o tem, kako vplivajo drug na drugega, je treba veliko vedeti. 

Pomen vidnega kota na projekcijsko platno

Vidni kot je meritev, ki opisuje največji kot iz sredine zaslona, ​​pri katerem lahko še vedno vidite kakovostno sliko. Nekateri projekcijska platna odražajo večino svetlobe pravokotno na zaslon in na strani pošiljajo veliko manj. Zaradi tega je zaslon videti precej temnejši in bolj popačen, če gledalci niso v optimalnem vidnem kotu zaslona. 

Na žalost imajo visokozmogljive tkanine običajno nižji kot gledanja. Ti dve značilnosti sta najpomembnejši, ki ju je treba upoštevati pri ogledu možnosti tkanin za platno. Projekcijsko platno bo torej dobro, če  boste našli ustrezno ravnovesje med omenjenimi dejavniki.